ENERGIELABEL.
Wat is een energielabel & waarom heb ik een energielabel nodig?
Wat is een energielabel?
Er zijn verschillende energielabels: van energielabel A voor een zeer energiezuinige woning tot energielabel G voor een woning die veel energie verbruikt. Huiseigenaren verbeteren hun energielabel door oplossingen om de woning energiezuiniger te maken. Denk bijvoorbeeld aan:
- Installatie energiezuinige ketel
- Vloerisolatie
- Dakisolatie
- Spouwmuurisolatie
- HR-glas voor woon- en slaapkamer
- Installatie zonnepanelen
Het definitieve energielabel wordt bepaald door verschillende kenmerken, bijvoorbeeld:
- Bouwjaar van de woning
- Woningtype (bijvoorbeeld: appartement, hoekwoning)
- Soort glas
- Gevelisolatie
- Dakisolatie
- Vloerisolatie
- Soort verwarming
- Soort warmwatervoorziening
- Ventilatiesysteem
- Zonnepanelen en zonneboiler
Zoek je oplossingen om je energielabel te verbeteren? Goede isolatie, een zuinige ketel en het laten plaatsen van zonnepanelen kunnen er al voor zorgen dat je huis energiezuiniger wordt.
Waarom een energielabel?
Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu!
Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, triple of HR++ glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document (pdf) waarin deze kenmerken zijn beschreven.
Huis verkopen = energielabel tonen
Als u uw huis gaat verkopen, dan moet u aan de koper laten zien welk energielabel uw woning heeft. U dient de labelklasse (A++++ t/m G) te vermelden in advertenties waarin uw huis te koop wordt aangeboden, bijvoorbeeld op Funda of Facebook. En u moet het label aan de koper overhandigen op het moment van overdracht. Als dat laatste niet gebeurt, dan kan er een boete volgen.